כירורגיה גינקולוגית

כירורגיה גינקולוגית פרופ' הרצל בן-חור בזמן ניתוח

פרופ' הרצל בן-חור מבצע מזה שנים רבות ניתוחים והתערבויות בתחום הכירורגיה הגינקולוגית. ניתן להגיע לטיפול במרפאתו הפרטית וכן בבתי חולים פרטיים ברחבי הארץ. טיפולים נפוצים הם: כריתת רחם, שרירנים ומיומות, ציסטות בשחלות, ניתוחים קיסריים וטיפולי לפרוסקופיה והיסטרוסקופיה.

לקביעת תור לביצוע בדיקת צוואר הרחם התקשרי לטל.03-5123129 או לחצי כאן ליצירת קשר.

כריתת רחם

ניתוח כריתת רחם נעשה במצבים שונים כמו דימומים כבדים, כאבים, גידולים שפירים וממאירים (סרטן) המתגלים ברחם או באיברים קשורים במערכת המין הנשית. במקרים מסוימים יש גם צורך להסיר את צוואר הרחם ו/ או השחלות.

ישנם ארבעה סוגים עיקריים של הניתוח:

  1. כריתת רחם שלמה (Total hysterectomy) שכולל הסרה של הרחם עם צוואר הרחם.
  2. כריתת רחם חלקית (Subtotal hysterectomy). בניתוח זה יש הסרה של הרחם ללא הסרת צוואר הרחם.
  3. כריתת רחם מלאה יחד עם כריתה של של החצוצרות והשחלות (Total hysterectomy with bilateral Salpingo-Oophorectomy).
  4. כריתת רחם רדיקלית (Radical Hysterectomy), במקרים של ניתוח עקב גידול ממאיר של צוואר הרחם. הניתוח יכלול כריתת הרחם יחד עם הרקמות הסמוכות וכן החצוצרות, חלק עליון של הנרתיק, כריתת בלוטות הלימפה האגניות עם או ללא כריתת השחלות.

סוג ביצוע הניתוח משתנה בהתאם לסיבה שבגינה הוחלט לנתח, מצבה הבריאותי של האישה, גילה, ועוד גורמים.

בהתאם לכך ישנן שלוש שיטות לכריתת רחם כתלות בצרכיה של המטופלת:

  1. כריתת רחם ואגינלית ( Vaginal hysterectomy). הגישה אל הרחם מתבצעת על ידי חתך הנעשה בחלק העליון של הואגינה. המנתח מכניס דרך הפתח את המכשור שבעזרתו הוא מנתק את הרחם מהרקמות שמחזיקות אותו במקומו. אחרי הניתוח החתך נתפר.
  2. כריתת רחם בטנית ( Abdominal hysterectomy). בשיטה זו המנתח יבצע חתך אופקי או רוחבי בבטן, ומשם תתאפשר לו גישה אל הרחם.
  3. לפרוסקופיה ( Laparoscopic hysterectomy). ניתוח זה נעשה על ידי ביצוע כמה חתכים קטנים בבטן, דרכם מוחדרים המכשירים וכן מצלמה שמאפשרת למנתח לראות את הנעשה. שיטה זו נחשבת פחות פולשנית ולרוב ההחלמה תהיה מהירה יותר.

שרירנים ומיומות

שרירנים ברחם הם גידולים שפירים (לא סרטניים) במימדים שונים שגדלים בתוך הרחם, או מחוץ לקיר הרחם. הגידול מורכב משריר ורקמת חיבור ומכאן שמו. הסיבות להתפתחות שרירנים אינן מובהקות, אך ישנו קשר בין התפתחות שרירנים לבין ההורמון אסטרוגן (Estrogen)- המופרש על ידי השחלות. בשנים בהן יש וסת רמות ההורמון יהיו גבוהות יותר. אצל יותר מ-40% מהנשים באוכלוסיה יתפתחו שרירנים בשלב זה או אחר בחייהן, לרוב בין הגילאים 30 ל-50.

ישנם שלושה סוגים נפוצים של שרירנים:

  • הנפוץ ביותר הוא, שרירן המתפתח בקיר הרחם (Intramural fibroid).
  • השני מתפתח מחוץ קיר הרחם (Subserosal fibroid).
  • השלישי בתוך שכבת שרירי הרחם, מתחת לשכבה הפנימית, וגדל לתוך חלל הרחם.

גודלו של השרירן יכול לנוע בין מילימטר ועד כעשרים סנטימטר. בנוסף, יכולים להתפתח מספר שרירנים. בדרך כלל הימצאות שרירן אינה דורשת טיפול ואינה מורגשת. בחלקם עשויים להיעלם מעצמם, בעיקר אחרי גיל הבלות. עם זאת, יש צורך במעקב רופא הנשים ובאם יש תלונות יתכן ויהיה מקום לטיפול בהתאם.

תסמינים של שרירנים ברחם עלולים להתבטא בדימומים, כאבים, צורך תכוף בהטלת השתן, או כאבים וחוסר נוחות בזמן קיום יחסי מין. במקרים נדירים שרירנים עלולים אף להשפיע על פוריות ולהפריע במהלך ההיריון. הסיכוי להתמרה ממאירה הנו קטן ביותר.

במקרה בו יש צורך לנתח ולהוציא את השרירן, בגלל אחד או יותר מהתסמינים שפורטו לעיל, ייערך ניתוח תוך התחשבות במצבה הבריאותי של המטופלת, גילה, וצרכיה. הניתוח ייעשה תוך שמירה אופטימלית על שלמות הרחם והאיברים הסמוכים.

ציסטות ושחלות

ציסטות שחלתיות הן מעין שקים ובתוכם נוזל הקשור לשחלות. הן לרוב לא מורגשות ונעלמות מעצמן- בעיקר בנשים צעירות. הציסטות הנפוצות נקראות ציסטות פונקציונאליות (Functional cyts) שמתגלות בתפקוד נורמלי של השחלה, ועל פי רוב אינן דורשות טיפול מיוחד ואחרי זמן מה ייעלמו, בלי לגרום להשפעה כלשהי.

הסוג השני הפחות נפוץ הוא ציסטות פתולוגיות (Pathological cysts), הנוצרות כתוצאה מגדילה וצמיחה לא תקינה של התאים השחלתיים. במקרים פחות שכיחים ציסטות שחלתיות יכולות להיות ממאירות, בעיקר בנשים בגיל מבוגר יותר.

זיהוי ציסטות יתבצע בבדיקה גינקולוגית על ידי בדיקת אולטרסאונד. הרופא לאחר הבדיקה ימליץ אם יש צורך במעקב או בהתערבות כל שהיא, ובאיזה אופן. בכל החלטה יהיה צורך לקחת בחשבון גורמים שונים וכן צרכים מיוחדים של האישה.

ניתוח קיסרי

ניתוח קיסרי, או ניתוח דופן הוא ניתוח שמתבצע במצבים בהם לידה נרתיקית אינה אפשרית או כרוכה בסיכון לאם או לעובר. ניתוח קיסרי מתבצע על ידי חתך אנכי או רוחבי בקיר הבטן וברחם עצמו. הניתוח נעשה בהרדמה חלקית או מלאה.

ניתוח קיסרי יכול להיות מתוכנן מראש למשל:

  • כאשר יש עיכוב התפתחותי
  • במצב שבו השליה מכסה את צוואר הרחם וחוסמת מעבר אפשרי של הילוד
  • ברוב המקרים בהם התינוק במצג עכוז, או במנח או מצג פתולוגי
  • הריון מרובה עוברים
  • הלידה או הלידות הקודמות של האישה היו בניתוחי דופן (קיסריים) ועוד
  • מצבים במהלך הלידה אשר מחייבים לידה בניתוח דופן (קיסרי), כמו מצוקה עוברית או קושי ביילוד עצמו

כיום כרבע מהנשים בישראל יולדות בניתוח קיסרי. ההחלמה מניתוח קיסרי תארך כארבעה ימים, בהם היולדת תתבקש להישאר בבית החולים עד שתוכל להשתחרר.

לפרוסקופיה והיסטרוסקופיה

לפרוסקופיה:

לפרוסקופיה היא הליך ניתוחי שמאפשר למנתח גישה לחלל הבטן והאגן בעזרת ציוד אופטי, על ידי יצירת חתכים קטנים במיוחד. המצלמה מעבירה את התמונות למסך וכך המנתח רואה את האזור המנותח מבעד לעינה של המצלמה. חלק מהפעולות נעשות ללא הרדמה, בהרדמה חלקית או תחת הרדמה מלאה.

פעולות נפוצות באמצעות לפרוסקופיה:

  • בירור אבחנתי
  • ניתוחי שחלה (ציסטות)
  • תסביב השחלה
  • כריתת שחלות וחצוצרות
  • טיפול באנדומטריוזיס
  • כריתת רחם לפרוסקופית

היסטרוסקופיה:
היסטרוסקופיה אבחנתית והיסטרוסקופיה ניתוחית נעשות על ידי החדרת סיב אופטי לחלל הרחם.

  • היסטרוסקופיה אבחנתית נועדה לראות ולבחון את חלל הרחם. במקרה שנמצא איזור הדורש טיפול, ניתן לבצעו באמצעות היסטרוסקופיה ניתוחית.
  • היסטרוסקופיה ניתוחית נועדה לטיפול בנגעים או גידולים ברחם כמו שרירנים (Fibroids/ Myomas) ופוליפים (Polyps). כן ניתן לטפל בבעיה של הידבקויות תוך רחמיות (Intrauterine adhesions).

(טיפולים אלה אינם ניתנים במרפאה הפרטית בתל-אביב)